Tak się składa że jakieś 3 miesiące temu zainteresowałem się kursami online szybkiego czytania. Znalazłem chyba jeden z najlepszych tego typu kursów, do przeprowadzenia samemu w domu, ze wskazówkami i krok po kroku wszystko wytłumaczone (ćwiczenia, metody, nawyki itp.). Składa się z kilkunastu lekcji, każda zajmuje ok 1 godz. -niestety kosztuje ok 180 zł. Materiały są normalnie w Wordzie/Pdf-ie
do wydruku

. Co do skutków to jak na razie jestem bardzo zadowolony, zacząłem ten kurs w ferie zimowe i udało mi się przerobić dzień po dniu 12 lekcji a jest ich chyba 14 i na tym etapie się zatrzymałem -zbyt się pośpieszyłem i straciłem chęć ale w wakacje na pewno go dokończę. Co do szybkości to przed zaczęciem kursu miałem różnie (zależy od złożoności tekstu) -zazwyczaj 210-270 słów na minutę teraz czytam średnio 600-700 słów na minutę z takim samym zrozumieniem ale był czas kiedy wykręciłem 1300-1400 słów/minutę
ale to już zaawansowana szkoła jazdy i trzeba mocniej ćwiczyć nad zrozumieniem itp.
Ps. i nie jest to tak że raz się nauczysz i jedziesz na tym do końca życia tylko trzeba od czasu do czasu trochę poćwiczyć

.
Ps2. Podałbym nazwy ale nie chcę robić rekalmy, jak coś to pw.