Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 09 paź 2011, 19:09 
Offline
Duch
Duch
4% następnej rangi
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2011.08.18
Posty: 252
Online: 13d 1h 25m 4s
Człowiek dorosły zasypia około w 11 minut więc można je odjąć. Ja chodzie spać około o 21 i rano o 7 jestem wypoczęty.

_________________
LD: 12
"Wszystko jest dla ludzi tylko z umiarem"
"Nie ma początku i nie ma końca, jest tylko zmiana." Robert A. Monroe


Góra
 


PostNapisane: Pn, 10 paź 2011, 06:50 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2007.04.15
Posty: 1206
Online: 31d 23h 31m 3s
Przeniosłem info z chata, żeby nie zniknęło:
Cytuj:
Różne źródła różnie podają, uśredniając faza REM występuje co 90min. i wydłuża się z czasem (snu). Fale alfa występują w fazie REM. Więc od 7.00 w tył co półtorej godziny wychodzi, że kładąc się spać o 22.00 zaliczymy 6 faz REM i ostatnia rozpocznie się o 7.00, jednak nam pasuje obudzić się już w trakcie tej fazy, więc idziemy spać nieco wcześniej np. 21:40, lub półtrorej godziny później - jedna faza snu mniej o 23:10.

Aby uzyskać dokładniejszy wynik należało by zaobserwować czas trwania własnych faz snu. Faza NREM trwa ok 80 - 100min, więc można drogą eksperymentalną próbować się wstrzelić w odpowiedni czas kładąc się spać codziennie o innej godzinie z odstępami co 20min.


Im dłużej śpisz, tym sen jest płytszy - faza REM trwa dłużej, więc dozwolony margines błędu wzrasta.
I faza REM trwa 10minut
II faza REM: 20 minut
itd.

Więc nad ranem mamy dość spory przedział w którym należało by się obudzić. Z tego jednak bardziej wynika, żeby uważać aby nie obudzić się w fazie NREM. Teoretyzując nad ranem po ok 8 godzinach snu powinniśmy mieć ok 50% na trafienie :-]

Wszystko pięknie, ładnie, z tym wyjątkiem, że wszystko zależy od tego co robiliśmy w dzień - może jakaś drzemka, większy wysiłek umysłowy / fizyczny, itp. - przynajmniej tak mi się wydaje.

Ale pomysł ciekawy, jakby bardziej poszperać o tym, może by się dało w prosty sposób zrobić jakiś wzór :-)


Góra
 


PostNapisane: Śr, 19 paź 2011, 16:42 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2007.04.15
Posty: 1206
Online: 31d 23h 31m 3s
Udało mi się stworzyć pierwszą - bardzo, bardzo wczesną wersję programu :-]

tzw. "Alpha 3", wersja zdolna do opuszczenia lab'u, ale tylko w zamkniętym gronie.
Podstawowe mechanizmy zostały zaimplementowane, ale jeszcze z kilkoma się gryzę.

Jest to działająca wersja oferująca totalne minimum, tzn:
- zakładanie nowego dziennika
- logowanie się do dziennika
- dodawanie, edycja i usuwanie wpisów

Miałbym do Was prośbę o zainstalowanie u siebie aplikacji i sprawdzenie jej, ew. można już rozpocząć z nią pracę.
Mając z Waszej strony jakiś feedback będzie łatwiej rozwijać to. Poza tym, już "coś" jest, a znacznie łatwiej rozwijać coś, co już istnieje :-)


Aplikacja do działania wymaga framework'a Adobe AIR. Ale bez obaw, wszystko jest automatycznie instalowane podczas uruchomienia programu. A jeżeli ktoś już ma zainstalowane AIR'a, to instalator nie będzie go dociągał.

Polityka bezpieczeństwa Adobe jest dość rygorystyczna i uprzedzając jakiekolwiek obawy - program (ten) nie ma żadnego dostępu do plików lokalnych - docelowo planowane są dwa pliki, jeden konfiguracyjny a drugi językowy, ale na chwilę obecną gryzę się właśnie z tymi zasadami bezpieczeństwa i progz nie używa żadnych zasobów.

Wymaga połączenie z internetem - toteż jeśli ktoś ma Firewalla, powinien mu zgłaszać, że progz chce się łączyć z portem 80.
Tak samo przy logowaniu, czy pracy w programie - progz zawsze będzie łączył się do serwera. Hasełka są szyfrowane po stronie klienta i wysyłane już w formie hash'y.

To chyba tyle co mam na chwilę obecną do powiedzenia.
Jeżeli są jakieś pytania - proszę je zadawać.
Oczekuję również góry uwag, słów krytyki, otuchy i może paru pomysłów :-)
Mam nadzieję, że każdy powolutku będziemy wdrażać.


Dziękuję za uwagę i czekam na odzew z Waszej strony! :-)


Góra
 


PostNapisane: Śr, 19 paź 2011, 17:25 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2009.12.04
Posty: 742
Lokalizacja: Kąty Wrocławskie
Online: 5d 12h 17m 2s
Dobra, ściągnąłem wszystko gra, instalacja ok wszystko wporzo . Tylko nie mogę się zalogować ... mam założyć nowy dziennik ? Bo ja chciałbym żeby sny trafiały do tamtego ale coś nie mogę się zalogować na ten login co mam na forum ...

_________________
Obrazek
Polacy nie mają twarzy.


Góra
 


PostNapisane: Śr, 19 paź 2011, 17:58 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2007.04.15
Posty: 1206
Online: 31d 23h 31m 3s
Trzeba założyć nowy dziennik.
Dziennik (na chwilę obecną) nie jest połączony z forum.


Góra
 


PostNapisane: Śr, 19 paź 2011, 19:39 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2009.12.04
Posty: 742
Lokalizacja: Kąty Wrocławskie
Online: 5d 12h 17m 2s
Aha no to ok założyłem wydaje się że wszystko gra . Instalacja jak na taki program była długa. Po czym wyskoczyła tabelka, zarejstrowałem swój dziennik snów. Zapisałem sny wszystko jest okej . Tylko wolałbym żeby moje sny trafiały do tego dziennika który już mam na forum, dało by się tak to zrobić ??

_________________
Obrazek
Polacy nie mają twarzy.


Góra
 


PostNapisane: Śr, 19 paź 2011, 19:56 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2007.04.15
Posty: 1206
Online: 31d 23h 31m 3s
Jeżeli instalacja trwała długo, to najprawdopodobniej z faktu braku frameworka Adobe AIR - ok 15MB (coś jak Microsoft .NET framework).
Info o Adobe AIR: http://get.adobe.com/air/

Kolejne wersje będą instalować się znacznie szybciej.

Wiem, że jest tab "tylko tabelka" :-]
Jest to najprostszy interface jaki tylko można sobie wyobrazić i bardzo mi z tego powodu niewygodnie, ale jeszcze raz podkreślę, chciałem to wydać, aby działało i dużo prościej będzie kroczkami coś dokładać, wiedząc, że ktoś tego używa, aniżeli pisać, pisać, pisać i liczyć, że ktoś to ściągnie i później z pyskiem wyskoczy, że bugi lecą :-)
A tak to nawet łatwiej krytykę przyjąć :-)

Co do zintegrowania tego z forum, będzie to wymagało kilku manewrów.
Na pewno będzie trzeba powiązać konto z forum, co będzie wymagało dodatkowej autoryzacji z forum i później będzie można wpisy wstrzeliwać jako posty.

Na chwilę obecną projekt zakłada osobną stronkę webową gdzie będą publikowane wpisy, np:
Cytuj:
http://www.cośtam-cośtam.com.pl/dziennik/juser/




Ale integracja z tym forum jest możliwa, trochę roboty z tym będzie, ale jest to możliwe :-)


Góra
 


PostNapisane: Śr, 19 paź 2011, 20:04 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2008.12.22
Posty: 1121
Lokalizacja: tak
Online: 11d 22h 42m 31s
opcja przypomnienia hasła nie działa

_________________
aye


Góra
 


PostNapisane: Śr, 19 paź 2011, 20:09 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2007.04.15
Posty: 1206
Online: 31d 23h 31m 3s
Tak, zgadza się - nie działa :P
Nim zadziała muszę jeszcze zaimplementować potwierdzenie maila, co trochę skomplikuje cały proces zakładania konta, ale damy radę :-D

btw.
Skoro to znalazłeś, musisz dokładnie testować aplikacyjkę - także z góry wielkie dzięki! :-)


Góra
 


PostNapisane: Śr, 19 paź 2011, 23:08 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2008.12.22
Posty: 1121
Lokalizacja: tak
Online: 11d 22h 42m 31s
Programik używa dość dużo pamięci, tylko nie wiem dlaczego :? Niewiele w nim się przecież dzieje.

_________________
aye


Góra
 


PostNapisane: Cz, 20 paź 2011, 06:50 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2007.04.15
Posty: 1206
Online: 31d 23h 31m 3s
Dość dużo pamięci, tzn.?
Pewnie ok. 40MB?

Taka wada języków wysokopoziomowych, a w szczególności tego.
(podstawowa wersja, takie totalne minimum - "Hello World" zabiera 35MB)



Można było napisać proga w Assemblerze :smoke:


Góra
 


PostNapisane: Cz, 20 paź 2011, 17:02 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2008.12.22
Posty: 1121
Lokalizacja: tak
Online: 11d 22h 42m 31s
Nie no trochę się zdziwiłem, bo robię projekt windows form application w c# i mimo wielu grafik i połączenia z bazą danych zdziera mniej niż 20mb. Miejmy nadzieje, że Twój nie będzie "zamulał" w oficjalnej wersji :P

_________________
aye


Góra
 


PostNapisane: Cz, 20 paź 2011, 17:27 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2007.04.15
Posty: 1206
Online: 31d 23h 31m 3s
Zamulać raczej nie powinien, ale dla pewności postaram się załatwić jakąś "słabszą maszynę",
bo na tej na której pracuję to raczej nie ma szans, żeby zamuliło xD

W firmie robimy w tym aplikacje które na wstępie zżerają ok. 0,5GB pamięci i działają stabilnie.

Jednak fakt, trochę smutno się robi, jak zwykły - nic nie robiący program zjada tyle pamięci ile niegdyś miało się w całym kompie i jeszcze gierki chodziły xD


EDIT:
ococichodzico, bardzo Ci zależy na tym, by sny trafiały na forum, czy to może chodzi o to aby zachować ciągłość dziennika, czy też może chcesz, aby trafiały do sieci - niekoniecznie na forum, ale gdzieś w formie publicznego dziennika?
O co chodzi - dostosowanie forum, integracja, etc. etc. - wszystko jest wykonalne, tylko szczerze przyznam, że wolałbym ten czas spożytkować inaczej, niżeli wdrażać wstrzeliwanie postów do forum w aplikacji.
Ew. można by jeszcze tak zrobić, że specjalnie dla Ciebie zrobi się wstawkę w kodzie, która będzie automatycznie publikować wpisy (tyle, że bez edycji i bez zaciągania informacji o komentarzach).


Góra
 


PostNapisane: Cz, 20 paź 2011, 20:19 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2009.12.04
Posty: 742
Lokalizacja: Kąty Wrocławskie
Online: 5d 12h 17m 2s
Właście ja chciałbym utrzymać tylko ciąg dziennika i tyle. Wszystkie sny mogą być publikowane, tylko zależy mi na tym żeby to trafiało na forum do dziennika ;). Jak to za dużo roboty to trudno :P

_________________
Obrazek
Polacy nie mają twarzy.


Góra
 


PostNapisane: Pt, 21 paź 2011, 22:07 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika
 Zobacz profil

Dołączył(a): 2007.04.15
Posty: 1206
Online: 31d 23h 31m 3s
Doszło parę zmian, niestety AutoUpdater będzie rzucał błędem, więc należy program zaktualizować ręcznie.

Proszę zaktualizować i ew. rzucić feedbackiem jak coś nie działa.


Góra
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

 Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi 
Chciałabym osiągnąć stan świadomych snów (Dział: Lucid Dream)

justaka

2

Brak snów! (Dział: Lucid Dream)

shujitsu

25

Foldo dziennik snów 0 ortografi (Dział: Dzienniki snów)

Foldo

9

Rymowkonstruktor-Dziennik snów (Dział: Dzienniki snów)

rymowkonstruktor

125

Pytanie odnośnie dziennika snów (Dział: Rozwój osobisty)

Foldo

2



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

cron
Strefa czasowa: UTC + 1 Engine by phpBB, © Copyrights by i-doser.pl
Forum chronione jest prawem autorskim. Kopiowanie, badź rozpowszechnianie materiałów na nim zamieszczonych lub ich części bez upoważnienia bądź podania źródła pochodzenia informacji jest zabronione.
Treści znajdujące się na stronie służą celom informacyjnym oraz edukacyjnym. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za materiały zamieszczane przez użytkowników. Administracja serwisu nie czerpie korzyści materialnych z tytułu prowadzenia serwisu.